چرا باید با بینی نفس بکشیم؟

به گزارش وبلاگ ویکی، ما معمولاً 25 هزار بار در روز دم می گیریم و بازدم انجام می دهیم. محققان دریافته اند 30 تا 50 درصد از افراد با دهان نفس می کشند و ظاهراً این الگو در میان بچه ها شایع تر است.

چرا باید با بینی نفس بکشیم؟

تنفس یک عملکرد حیاتی است که ما را در هر لحظه از هر روز زنده نگه می دارد و ازآنجایی که اتفاقی طبیعی و ناخودآگاه است آن را نادیده می گیریم؛ اما افرادی که دچار آسم، بیماری ریوی یا دیگر عوارض مرتبط با تنفس هستند نسبت به این عملکرد مهم بدنشان نمی توانند بی تفاوت باشند. آیا ممکن است تنفس با بینی بهتر از تنفس با دهان باشد؟

حتماً می دانید که درست نفس نکشیدن می تواند بر خیلی از جنبه های تندرستی اثر بگذارد.

هرچند ما نباید واقعاً دستورالعملی برای چگونه نفس کشیدن داشته باشیم؛ اما سال ها مطالعات نشان می دهد از جنبهٔ اثری که تنفس بر سلامتی و عملکرد های بدنمان می گذارد، تنفس می تواند درست یا نادرست انجام گردد. یافته های گسترده ای نشان می دهند تنفس با بینی می تواند جلوی خیلی از مسائل سلامتی را که در میان افرادی که با دهان نفس می کشند شایع است بگیرد. مسائلی مانند خوروپف کردن و بوی بد دهان در میان کسانی که عادت دارند با دهان نفس بکشند متداول بوده و مطمئناً بر کیفیت زندگی و حتی طول عمر افراد اثر می گذارند.

فرق تنفس با دهان با تنفس با بینی چیست؟

وقتی با بینی نفس می کشید، مو های بینی آلرژن ها، گرده ها و غبار را گیر می اندازند. این مو ها نقش فیلتر تصفیه را در برابر ذرات سمی دارند و اجازه ورود آن ها به ریه ها را نمی دهند. بینی هوایی را که به درون می کشید مرطوب و متناسب با دمای بدن گرم می نماید که در نتیجه ریه ها می توانند این هوای گرم و مرطوب را بهتر پردازش نمایند.

تنفس هوای مرطوب و گرم فشرده شده که با بینی انجام می گردد، توانایی تبادل اکسیژن و کربن دی اکسید در ریه هایتان را بالا می برد.

مطالعات نشان می دهند تنفس با بینی می تواند غلظت نیتریک اکسید را افزایش دهد. بینی و سینوس های شما گازی به نام نیتریک اکسید فراوری می نمایند که آنتی باکتریال و ضدویروس بوده و جلوی تشکیل لخته خون را می گیرد.

نیتریک اکسید با گشاد کردن رگ های خونی، اکسیژن گیری تان را بیشتر می نماید که باعث کاهش فشارخون خواهد شد. حتماً می دانید که فشارخون پایین تر برای سلامت قلب و عروق چقدر مهم است.

تنفس با بینی همراه با تنفس آرام و عمیق و بازدم طولانی تر می تواند باعث انتقال بهتر اکسیژن و بهبود گردش خون گردد.

اما تنفس با دهان می تواند نتیجهٔ آپنه خواب، ناهنجاری های مادرزادی مثل شکاف کام، آترزی کوان (انسداد پشت بینی نوزاد) یا سندرم پیر رابین باشد. افرادی که عادت دارند با دهان نفس بکشند اگر یاد بگیرند با بینی نفس بکشند اثرات آن را بر شرایط سلامت خود خواهند دید. چون تنفس با دهان به مرور زمان می تواند اثرات منفی بر خواب بگذارد و با عادات خواب بدی که ایجاد می نماید منجر به طیفی از علائم گردد، از جمله خستگی طی روز.

پیامد های تنفس بیش از حد که به آن سندرم بیش فعالی تنفس می گویند

وقتی با دهان نفس می کشید احتمال اینکه زیاد نفس بکشید وجود دارد. تنفس بیش از حد می تواند به صورت سندرم بیش فعالی تنفس تعریف گردد که به معنی تنفس خیلی تند است و ریه بیشتر از میزانی که بدن نیاز دارد تهویه می نماید. این مدل تنفس یک واکنش طبیعی نسبت به یک خطر یا استرس ناگهانی است که می تواند تبدیل به عادت گردد. اگر مرتباً با دهان نفس بکشید، خصوصاً وقتی که در حالت استراحت هستید، احتمال اینکه دچار سندرم بیش فعالی تنفس شوید زیاد است.

فواید تنفس با بینی چیست؟

وقتی با بینی نفس می کشید سطح فشار خونتان نرمال می گردد، به سلامت قلبتان یاری می کنید و سیستم ایمنی تان را تقویت می نمایید. تنفس با دهان می تواند باعث مسائل گوارشی گردد که به نام aerophagia بلع هوا معروف اند. در این حالت، هوا از معده وارد روده باریک شده و درد و نفخ شکم و دیگر علائم ناراحت نماینده گوارشی ایجاد می نماید.

تنفس با دهان می تواند باعث رشد باکتری های مضر نیز گردد؛ چون وقتی با دهان نفس می کشید، آلودگی ها و عوامل بیماری زا وارد دهان شده و به دندان ها و لثه ها می چسبند. وقتی با دهان تنفس می کنید، بافت نرم دهان خشک می گردد؛ چون اغلب دهانتان باز است و این نیز عاملی برای التهاب و خونریزی لثه هاست. هر چند بهداشت درست دهان می تواند بعضی از این مسائل را رفع کند، اما درمان واقعی این است که با بینی نفس بکشید.

مطالعات دریافته اند تنفس با بینی عملکرد ادراکی مغز را بهتر می نماید. تنفس کنترل شده با بینی می تواند موجب بهبود هایی در بعضی از فرایند های ادراکی شده و زمان واکنش را سریع تر کند.

توصیه هایی برای تنفس بهتر با بینی. راه های بینی تان را به طور مرتب تمیز کنید تا باز باشند.. استرستان را کنترل کنید. وقتی استرس دارید ناخودآگاه تندتند و سطحی نفس می کشید.. تنفس با بینی را تمرین کنید.

برای آغاز، الگوی فعلی تنفستان را پیدا کنید. به تنفستان توجه کنید و جریان هوایی را که درون می کشید و بیرون می دهید را حس کنید.. جلوی آینه بایستید، یک دست را روی شکم بین ناف و دندهٔ پایینتان و یک دست دیگر را روی سینه تان بگذارید. یک نفس عمیق بگیرید و ببینید اول کدام دستتان بالا می آید.

اگر با بینی نفس بکشید (که از نظر فیزیولوژیکی شیوه ای طبیعی است)، شکمتان باید اول بالا بیاید و بالای سینه تان فقط کمی حرکت کند. تنفس غیرطبیعی زمانی است که بالای سینه در مقایسه با پایین سینه بیشتر حرکت کند.

پس حالا که متوجه الگوی فعلی تنفس خود شدید، می توانید قدم های بعدی را برای تمرین تنفس با بینی بردارید.

چطور با بینی تان نفس بکشید و دیافراگم را درگیر کنید؟

درگیرکردن دیافراگم در تنفس که به آن تنفس شکمی یا دیافراگمی می گویند باعث افزایش حجم هوایی می گردد که به درون می کشید و در ضمنً تعداد تنفس هایتان در دقیقه کمتر می گردد.

تنفس با بینی را چطور آغاز کنید:. صاف بنشینید یا بایستید و شانه هایتان را راحت بگذارید. دهانتان را ببندید و اجازه دهید زبانتان روی سقف دهانتان باشد.. یک دست را روی شکم بین ناف و دنده پایینی قرار دهید و به آرامی با بینی نفس بگیرید و حس کنید که هوایی که می گیرید زیر دستتان می آید. شکمتان باید به طور طبیعی بالا بیاید.. بازدم را به وسیله بینی و بدون هیچ کوشش و فشاری انجام دهید و اجازه دهید شکمتان پایین بیفتد و دیافراگمتان به شرایط استراحت خودش در اطراف شکمتان برگردد. دیافراگم عضله ای است که فضای سینه را از شکمتان جدا می نماید.. تنفستان باید نرم و آرام و بی صدا باشد و هیچ فشاری به خودتان وارد نکنید.. به جای اینکه به بالا و پایین رفتن شکمتان توجه کنید به دم و بازدمتان و تنفسی که حس می کنید با شکم انجام می دهید دقت کنید. با دمی که می گیرید شکمتان بالا می آید و با بازدمی که انجام می دهید شکمتان شل می گردد و پایین می رود. قفسه سینه تان باید در حالت استراحت بماند.

اگر دیدید باز هم نمی توانید با بینی درست نفس بکشید، وجود کمی مقاومت می تواند به کنترل دیافراگمتان یاری کند. دراز بکشید و کتابی را روی نافتان بگذارید و حرکت کتاب را زیر نظر بگیرید تا کنترل دیافراگمتان دستتان بیاید. بعد از چند بار تمرین می توانید از کتاب سنگین تری بهره ببرید. همواره تمرین نتیجه بخش است. اگر سال های سال است که عادت نموده اید با دهان نفس بکشید پس کمی بیشتر طول می کشد تا تنفس با بینی را یاد بگیرید و به آن عادت کنید. شکیبا باشید و زیاد تمرین کنید.

چه کنید تا شب ها با دهان نفس نکشید؟

یک روش این است که شب ها دهانتان را با چسب ببندید که البته این روش برای همه مناسب نیست. روش چسب زدن دهان هم به این صورت است که دو تکه چسب نواری یک تا دو سانتیمتری را به صورت ضربدری روی لب هایتان بزنید. این کار یاری می نماید دهانتان را بسته نگه دارید؛ اما به دلایل ایمنی نباید دهان را کاملاً بپوشانید. شما باید بتوانید چسب را به راحتی با زبانتان باز کنید. حتی افرادی که آپنه خواب دارند هم می توانند از این روش استفاده نمایند. هوای تمیز و باکیفیت برای سلامت ریه ها لازم است، پس خیلی بهتر است که یک دستگاه تصفیه هوا تهیه کنید.

منبع: تبیان

منبع: فرارو

به "چرا باید با بینی نفس بکشیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا باید با بینی نفس بکشیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید