چای سبز، ضدسرطان
به گزارش وبلاگ ویکی، چای، نوشیدنی محبوب بین ما ایرانی هاست. شما چه قدر با این نوشیدنی آشنا هستید؟ می دانید چای سیاه با چای سبز چه تفاوتی دارد؟ می دانید چه طور باید آنها را دم کرد؟ به طور کلی، برگ های چای بعد از اینکه خوب رسیدند، چیده و خشک می شوند و مورد فرآوری قرار می گیرند و بسته به اینکه چه قدر فرآوری صورت گیرد، نوع چای فرق می کند. این
چای سبز، ضدسرطان
نویسنده:*دکتر تیرنگ نیستانی
چای، نوشیدنی محبوب بین ما ایرانی هاست. شما چه قدر با این نوشیدنی آشنا هستید؟ می دانید چای سیاه با چای سبز چه تفاوتی دارد؟ می دانید چه طور باید آنها را دم کرد؟
به طور کلی، برگ های چای بعد از اینکه خوب رسیدند، چیده و خشک می شوند و مورد فرآوری قرار می گیرند و بسته به اینکه چه قدر فرآوری صورت گیرد، نوع چای فرق می کند. این فرآوری ویژه شامل فرآیندی است به نام تخمیر که در طی آن به لحاظ شیمیایی در طعم و شکل ظاهری چای تغییرات زیادی ایجاد می شود. چایی که کمتر تخمیر شده باشد چای سفید یا اوولانگ است (که در ایران نداریم و حتی در کشورهای دیگر هم محبوبیت کمی دارد) و بعد از آن، چای سبز است که از درجه تخمیر کمتری برخوردار بوده و وقتی که تخمیر زیادی اعمال شود آنچه حاصل خواهد شد همان چای سیاه است که بیشتر ما آن را استفاده می کنیم.یک نکته جالب را همین جا عرض کنم که در گیاه چای ترکیباتی خاص داریم که دارای خواص مهم زیستی هستند و به فارسی می توان آنها را مواد شیمیایی گیاهی نامید؛ نظیر آنتی اکسیدان ها. این ترکیبات در چای از دسته موادی هستند به نام فلاونویید که اصطلاحا به کاتکین ها معروف اند و فواید بسکمک دارند. این مطالب را در فکر داشته باشید تا برسیم به وقتی که قرار می شود این مولکول های مفید در فرآیند تخمیر قرار بگیرند.
در طی تخمیر شدن، این مولکول ها تغییر می کنند؛ مثلا برخی از آنها اکسید شده، برخی می شکنند یا به مواد جدیدی تبدیل می شوند. در نتیجه، در چای سیاه که تخمیر زیادتری رویش صورت گرفته است، موادی به وجود می آید که حاصل آن تغییرات است؛ یعنی در چای سیاه، موادی داریم که در چای سبز، با تخمیر کمتر، آنها را نداریم. سردسته این مواد، کافئین است که از جمله مولکول های آنتی اکسیدانی یعنی کاتکین ها نیست.
اگربپرسید که پس در چای سیاه آنتی اکسیدان نداریم؟ در پاسخ باید بگویم که قطعا خیر! مقصود این است که از نظر خواص آنتی اکسیدانی، چای سیاه از چای سبز، موادی باارزش کمتر دارد. مطالعات ما در انستیتو تغذیه نشان داده است که چه در کشت سلول و چه روی افراد مطالعه شده، خواص آنتی اکسیدانی چای سبز بالاتر بوده و لذا اگر بتوانیم به طریقی ذایقه خود را با چای سبز تطبیق دهیم، از خواص بیشتر آن بهره مند می شویم.
به طور کلی چای، خواص زیادی دارد و یک نوشیدنی سالم محسوب می شود. خواص ضدسرطانی چای ثابت شده است و باز هم در مطالعات و تحقیقات دیده ایم این خاصیت در مورد چای سبز خیلی بیشتر است؛ یعنی با مصرف روزی سه فنجان چای می توان از بروز بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها به خوبی پیشگیری کرد. حتی خانم های باردار می توانند تا چهار فنجان به شرط غلیظ نبودن، چای بنوشند. اما برای روشن شدن این موضوع که آیا چای سبز موجب لاغری می شود یا نه، باید بگویم که مطالعات مختلف نشان داده که مصرف چهار فنجان چای سبز در روز می تواند به نوعی سوخت بافت چربی را تحریک کند. به عقیده من اگر شما اصول زندگی سالم را رعایت کنید (غذاهای پرچرب نخورید، ورزش مناسب سن داشته باشید و در ضمنً سیگار هم نکشید) می توانید با مصرف این چند فنجان چای سبز، از خواص آن بهره مند شوید اما اگر گمان می کنید اهل رعایت کردن هیچ یک از موارد زندگی سالم نیستید و منتظر معجزه ای در جهانی طب و تغذیه هستید تا شما را لاغر کند، باید بگویم که نه تنها چای سبز، بلکه هیچ ماده ای را در جهان نخواهید یافت که شما را به مقصودتان برساند. حتی خاصیت چربی سوز بودن چای سبز هم در کنار ورزش و رژیم مناسب غذایی می تواند کمک تان کند. این خاصیت را در مورد ضد التهاب بودن آن هم می گویم؛ یعنی برای بیماران مبتلا به امراض التهابی مزمن، در کنار درمان های دیگر، نوشیدن این چای مفید است. و اما درباره شیوه دم کردن چای سبز و لزوم استفاده از طعم دهنده هایی مانند هل و دارچین هم باید بگویم آن طوری که خودم در چین از نزدیک دیدم؛ چای سبز را بعد از چهار تا پنج دقیقه دم کردن در قوری، به صورت یک رنگ و بدون افزودن آب جوش می نوشند. در ضمنً، هل و دارچین هم خودشان خواص آنتی اکسیدانی دارند و مطالعات و مقالاتی درباره آنها داشته ایم. این مواد می توانند طعم چای را دلپذیرتر کنند و بسته به سلیقه افراد مورد استفاده قرار گیرند.
خواص ضدباکتریایی و آنتی اکسیدانی این مواد، تداخلی با فلاونوییدهای موجود در چای ندارد و البته سلامت این نوشیدنی سالم با بدون قند خوردن آن تضمین می شود.
پی نوشت ها :
*متخصص تغذیه و رژیم درمانی
منبع: http://www.salamat.comaeمنبع: راسخون