راز بزرگ آذرخش کشف شد
به گزارش وبلاگ ویکی، ایرنا نوشت: پژوهشی که به تازگی اجرا شده، نحوه شکل گیری رعدوبرق را شرح می دهد. آگاهی درباره این پدیده طبیعی به محافظت بهتر از ساختمان ها و افراد یاری می نماید.

همه رعدوبرق را دیده اند و از قدرت آن شگفت زده شده اند. در سراسر دنیا، روزانه، حدود 8.6 میلیون رعدوبرق رخ می دهد؛ اما مراحل وقوع رعدوبرق، که به صورت پله هایی از ابر صاعقه دار تا زمین کشیده می شوند، به صورت یک راز به جای مانده است.
چند کتاب درسی درباره رعدوبرق نوشته شده است؛ اما در هیچ کدام از آن ها شرح داده نشده است که چگونه این زیگزاگ ها (همان پله ها) شکل می گیرند و چگونه رعدو برق می تواند کیلومترها را طی کند.
پژوهش تازه انجام شده درباره رعدوبرق حاکی از این است که میدان های الکتریکی شدید در ابرهای صاعقه دار، الکترون ها را تحریک می نمایند تا انرژی کافی برای ایجاد مولکول های اکسیژن دلتای منفرد داشته باشند. این مولکول ها و الکترون ها برای ایجاد یک پله کوتاه و بسیار رسانا ساخته می شوند که به مدت یک میلیونیم ثانیه به شدت روشن می گردد. در انتهای پله، در جایی که دوباره انباشت اتفاق می افتد، یک مکث و در پی آن یک جهش درخشان و چشمک زن دیگر رخ می دهد. این روند بارها و بارها تکرار می گردد.
افزایش رویدادهای شدید آب وهوایی به این معنی است که حفاظت در برابر صاعقه اهمیت روزافزونی یافته است. اگر بدانیم رعدوبرق چگونه آغاز می گردد، می توانیم از ساختمان ها، هواپیماها و افراد بهتر محافظت کنیم.
رعدو برق زمانی اتفاق می افتد که ابرهای صاعقه دار با پتانسیل الکتریکی میلیون ها ولت به زمین متصل می شوند. جریان هزاران آمپری بین زمین و آسمان با دمای ده ها هزار درجه جریان پیدا می نماید. عکس های رعدوبرق مجموعه ای از جزئیات را نشان می دهد که با چشم غیرمسلح دیده نمی گردد. معمولاً چهار یا پنج جریان مغناطیسی ضعیف از ابر به صورت زیگزاگی، در مسیری نامنظم به سمت زمین منشعب می شوند.
اولین جریان مغناطیسی که به زمین می رسد، رعدوبرق آغاز می گردد. سپس، جریان های دیگر خاموش می شوند. جریان ها از ابر آغاز می شوند و به صورت پله هایی به طول حدود 50 متر به سمت پایین می آیند. هر پله، به مدت یک میلیونیم ثانیه روشن می گردد؛ اما پس از آن تقریباً تاریکی کامل وجود دارد. پس از 50 میلیونم ثانیه، یک مرحله تمام می گردد و مرحله دیگری شکل می گیرد؛ اما مراحل قبلی تاریک باقی می مانند.
درک چگونگی وقوع رعدوبرق برای حفاظت از ساختمان ها، هواپیماها و بعلاوه انسان ها مهم است. به ندرت اتفاق می افتد که رعدوبرق به مردم برخورد کند؛ اما بسیاری از اوقات، رعدوبرق به ساختمان ها اصابت می نماید؛ مخصوصاً به ساختمان های بلند و تک افتاده.
هنگامی که رعدوبرق به درختان برخورد می نماید، شیره داخل آن ها می جوشد و بخار حاصل، فشار ایجاد می نماید و تنه را می شکافد. به همین ترتیب، هنگامی که رعدوبرق به گوشه ساختمان برخورد می نماید، آب ناشی از باران که به داخل بتن نفوذ نموده است، می جوشد. فشار، تمام گوشه ساختمان را منفجر می نماید و خطر ریزش های مرگبار را ایجاد می نماید.
بنجامین فرانکلین در سال 1752 میلادی (1130 شمسی) میله برق گیر را اختراع کرد که یک توری حصار ضخیم است که به بالای ساختمان متصل می گردد و آن را به زمین مرتبط می نماید. این میله برای جذب رعدوبرق و تخلیه بار الکتریکی طراحی شده است. با راهنمایی جریان به وسیله سیم، ساختمان از آسیب مصون می ماند.
امروزه، برای ساختمان های بلند به میله های فرانکلین احتیاج است؛ اما تعیین نیست که چه تعداد میله برای هر سازه مورد احتیاج است.
5858
منبع: خبرآنلاین